Keresés
Keresendő kifejezés:
 
Főmenü
Kiállítások a
KASTÉLYBAN
Exhibitions in Castle

Vadászattörténet
Hunting history
vadaszattortenet.jpg
Helytörténet
Local history
helytortenet.jpg
Ásványok
Minerals
asvanyok.jpg
Ősmaradványok
Fossils
osmaradvanyok.jpg
Kiállítások a
TERMÉSZETTUDOMÁNYI
PAVILONBAN
Exhibitions in Natural History Pavilion
Természetrajz
Natural Historytermeszetrajz.jpg
Pálmaház
akváriumok, terráriumok
Palm House & Aquarium
palmahaz.jpg
NKA támogatással megvalósult programok 2014-2015

A 3506/02016 sz. "Legányi Ferenc (1884-1964) az autodidakta paleontológus" c. időszaki kiállítás és a kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás szakmai beszámolója.


Segítsen Ön is!
Kérjük, támogassa munkán- kat adója 1 %-ának felaján- lásával! Museum Historico-Naturale Matraense Alapítvány 19136101-1-10 Mátra Múzeum Múzeum- barátok Köre Egyesület 19923992-1-10
Partnereink
Partners
www.hunguesthotels.hu/hu/hotel/galyateto/hunguest_grandhotel_galya/
http://www.vasszer.hu/index.php?s=8&p=2#r4
http://www.rakoczi-gyongyos.sulinet.hu
http://www.erikanet.hu
http://www.magyarmuzeumok.hu
http://www.nhmus.hu

http://www.facebook.com/matramuzeum
Óvodás / alsós foglalkozások

Lajer Márta foglalkozásvezető foglalkozásai:

"Mackóbarlang" (ÚJ)
A foglalkozás 2017. évben választható óvodás és 1. osztályos gyermekek részére

Az év ősmaradványa: a barlangi medve.

Ennek alkalmából, képkártyák segítségével, különböző instrukciók megadásával, a ma élő - ismert és kevésbé ismert - medvékkel is foglalkozunk. Mi köze volt egymáshoz a sárkányoknak és a barlangi medvéknek? Egy legenda születésének lehetünk tanúi. Interaktív feladatok során tehetik próbára bátorságukat a gyerekek.Álomszuszék állatok és az ébredő természet csodái
Az erdő szintjei, gyökértől a lombkoronáig. Melyik állat hol lakik? Hogy érzik magukat az állatok télen és nyáron az erdőben? És hol lehetnek a többiek? Mi is az a téli álom? Végezzünk „tudományos” kísérletet önmagunkon! Vizsgáljuk meg, hogyan változnak az állatok életfunkciói és hasonlítsuk össze a sajátunkéval ! Megismerkedünk olyan állatokkal ás szokásaikkal, amelyek átaludják a telet. Óriás kirakón egy különleges fa jelenik meg. Végezetül „állatsimogató”várja a gyerekeket.

Barangolás a mamutok földjén - Fodor Rozália muzeológus-paleontológus közreműködésével
Legyünk mi is mamutcsorda. Ismerkedés a jégkorszak állataival Brúnó, a múzeumban kiállított mamut segítségével. Hogyan éltek, találkozhattak-e emberrel? Színes képek segítenek eligazodni a jégkorszak világában. Mamutsimogató - eredeti mamutcsontok kézbevétele.

Dínókaland - Fodor Rozália muzeológus-paleontológus közreműködésével
Időutazáson veszünk részt, ahol a dínók világával ismerkedhetnek a gyerekek és egy érdekes felfedezésnek is tanúi lehetnek. Rövid rajzfilm megtekintése után beszélgetés makettek segítségével. Dínó színezés, majd játék várja a gyerekeket.

Életre kelt állatmesék
Népmese feldolgozásán keresztül az állatok megismerése a való életben. Mese és valóság összehasonlítása. Bábok segítségével megbeszéljük az elhangzott mesét. Kirándulunk a kiállításokban, megkeressük a mesében szereplő állatok igazi példányait. Érdekességeket tudunk meg róluk.

Hétmérföldes kirándulás
A természettudományi pavilon 3 szintjén zajló átfogó foglalkozás, melynek során több próbatétel vár a gyerekekre találós kérdésekkel, mondókákkal, mozgásos játékokkal. Bátorságpróba és különleges tánciskola is várja a résztvevő gyerekeket.

Illanó pillangók – csodálatos lepke leszek!
Meleg nyári napokon a légi forgalom nagyon élénk. Ismerkedés a nappali és éjszakai lepkékkel, testfelépítésükkel, táplálkozásukkal, fejlődésükkel. Eljátszuk a „csodálatos lepke” átalakulását, jelmezek felhasználásával. A lepke dísze a szárny! Érintsük meg a bársonyos lepkeszárnyat és nézzük meg a mikroszkóp alatt! Kiállításunkban is tekintsük meg a lepkegyűjteményt! Ez kiváló lehetőséget ad az elhangzottak és látottak összefoglalására.

Moha és Páfrány – a lombos erdő növény- és gombavilága
Ismerkedés az erdővel, interaktív játék segítségével. „Ki ne ismerné Mohát és Páfrányt, a fatönkházikó két apró lakóját, az áfonyára mindig éhes két kis kópét?” De most nem róluk szól a mese, hanem igazi növényekről és gombákról. Megnézzük a tárlókban a mohákat, zuzmókat, gombákat. Lehetőség van a moha és a zuzmó megtapintására. Megismerkedünk az ehető és a mérgező gombákkal. Jelmezbe öltöztetünk közösen gyerekeket, majd ki kell választani az ehető fajokat. Összehasonlításokat végzünk: melyik gomba miben hasonlít illetve különbözik a másiktól?! Legyünk gombaszakértők - a tanultak játékos összefoglalása. Végezetül mikroszkóp alatt megnézzük a mohát.

„Öreg néne őzikéje” – a lombos erdő állatvilága
„Hunyd be szemed! Nyisd ki füled! Mesét mondok mostan Neked. Valahol a meseréten, fenyves erdő közelében állt egy hatalmas tölgyfa. Körülötte sok-sok állat, mind arra vár, hogy odasétálj és megcsodáld.” Kiránduljunk ! A kiállítás közepén lévő óriási fa körül sétálva, beszélgetve ismerkedünk meg a mátrai erdő állataival. Nyissátok csak jól ki a fületeket! Milyen állat hangját halljátok? Ismerkedés az erdő hangjaival. A „kis barátok” simogatásával zárul a foglalkozás.

Tollas barátaink - a madáretető vendégei
Képzeletbeli erdei barangolásunkon figyeljük meg az erdő legkedvesebb élőlényeit, a madarakat. Tulajdonságaikról, szokásaikról, „érdekes madarakról” beszélgetés. Miért itt telelő vagy költöző egy madár? Preparátumok segítségével ismerkedünk meg néhány madárral. Természetesen vannak közöttük a gyerekek által közismertek is. Madáretetés, madárvédelem. Az erdő madárdal nélkül elképzelhetetlen. Felismerjük-e a hangjukat?

Változó természet (ősz, tél, tavasz, nyár)
Évszakonként komplett foglalkozás a természet, a növények, állatok és környezetük változásairól. Használjuk érzékszerveinket: füleljünk, szagoljuk, tapintsunk! Ismerjük meg a múzeumi kert adta lehetőségeket! Kerti sétánk során meg állunk egy-egy növénynél. Megtapintjuk, megszagoljuk, beszélgetünk róla. Annyi váratlan pillanat részesei lehetünk! Megnézzük a „Madárbarát kert” kihelyezett eszközeit is. Persze a kerti tó sem marad ki . Itt sokféle állattal is megismerkedhetünk, s akár mondókázhatunk vagy énekelhetünk is nekik.

Vízipók és a többiek (ÚJ)
„…vízi világ ha feltárul, sok-sok csodát is elárul”
A Természettudományi Pavilon kiállításában, a vízi élőhelyeket bemutató vitrineknél ismerkedünk az állatvilággal (tőkés réce, halak, Tiszavirág, búvárpók, vidra, vízisikló, mocsári teknős, békák). A természetben milyen vizeket ismernek a gyerekek? Soroljatok fel vízi, és vízparti állatokat, növényeket! A körvitrineknél beszélgetünk az adott vízi élőhelyről, állatvilágról. "Mesebeli" képek segítségével összehasonlítjuk a valós állatokkal a meséseket. Ki a legügyesebb béka? Mozgásos játékkal, illetve mikroszkópozással zárjuk a foglalkozást.Székely Ágnes múzeumpedagógus foglalkozásai:

Bogyó és Babóca a Mátra Múzeumban (ÓVODÁSOKNAK és alsósoknak)
Minden kisgyerek ismeri és szereti Bogyó és Babóca kedves történeteit. A foglalkozás során a Papírsárkány című epizód alapján ismerkedünk meg a csigákkal és különböző rovarokkal. A mese meghallgatása után azonosítjuk a főbb szereplőket. Megismerjük, hogyan is néznek ki a valóságban, mit esznek, kik az ellenségeik. (A foglalkozás Bartos Erika írónő engedélyével zajlik.)

Katica vs. Levéltetvek – ki lesz a győztes (alsósoknak)
Az órán háromféle rovarral foglalkozunk. Az első, a mindenki által ismert, bűbájos hétpettyes katica, aki valójában egy vérmes ragadozó. Tanulmányozzuk a testfelépítését, fejlődését. Bemutatkoznak közeli rokonai és vetélytársai is. A levéltetvek képzik a katica fő táplálékát, ők a kettesszámú főszereplői a foglalkozásnak. Vajon ki, miért és hogyan védheti meg őket az éhes katicabogaraktól? (Harmadik szereplő...) Ez derüljön ki az órán!

Madárvendéglő (alsósoknak)
A MTM Mátra Múzeum madárbarát kertjében már több mint 15 éve folyik telente madáretetés. Miért kell egyáltalán etetni? Mikor kell elkezdeni az etetést? Meddig tartson? Milyen típusú etetők vannak? Mi kerüljön beléjük? Mik vannak tiltólistán? Itatni is kell? Kik járnak az általunk kihelyezett „madárvendéglőkbe”? Milyen egyéb madárvédelmi eszközök vannak? Megannyi kérdés, amelyeket természetesen a foglalkozáson válaszolunk meg, melynek során a kertet is bejárjuk.

Mesél az erdő (alsósoknak)
Képzeletbeli kirándulásra indulunk, melynek során a Természettudományi Pavilon alsó szintjén kiállított erdei állatokkal ismerkedünk meg. Először a hangjuk alapján próbáljuk meg azonosítani őket, majd megtanuljuk, hogy mivel táplálkoznak, hogyan élnek a természetben, milyen nyomokat hagynak. A foglakozás első részét az oktatóteremben töltjük, a másodikban pedig a kiállítótérben játszunk.

Nálatok laknak-e állatok? (alsósoknak)
A fenti kérdésre kétféle választ kapunk: igen, nálunk (velünk) laknak állatok vagy nem, nálunk nem laknak állatok. Ez utóbbiaktól kérdezem: Biztos? Nézzünk csak szét! A pincében rábukkanhatunk ászkarákokra, meztelen csigákra, fülbemászókra. A nappaliban, ha kinyitunk egy könyvet találkozhatunk könyvskorpióval, ha virágokat öntözünk ugróvillásokkal. A gyerekszoba plüssállatai ideális élőhelyet biztosítanak a poratkáknak. A konyhában felbukkanhat muslica, hangya, csótány, ezüstös ősrovar. A gardróbból kirepülhet moly. És még nem teljes a lista… A foglalkozás második felében pedig az „önként” elszállásolt hobbi állatkákkal ismerkedünk meg (törpehörcsög, tengerimalac, terráriumi hüllők, akváriumi halak, papagájok, pintyek stb.)

Rovarok a mikroszkóp alatt (alsósoknak)
Ismerkedjünk meg az élővilág legnépesebb osztályával, a rovarokkal! Egyes becslések szerint 10 trillió rovar él (egyszerre) a Földön. Természetesen nem tudjuk az összes rendet felvonultatni, de a hazai főbb csoportokkal és jellegzetes fajaikkal megismerkedünk az órán. Azt már a legkisebb is tudják, hogy a rovarok három testtájra tagolhatók: fej-tor-potroh. Nézzük meg ezeket külön-külön! Mi van a fejen? Összetett szemek, csápok, szájszervek. Változatos életmódokhoz változatos szervek! A torhoz ízesülnek a lábak (3 pár) és a szárnyak (kiindulási alap – 2 pár). Ezek is rendkívül sokfélék lehetnek. A mikroszkópok segítségével a legapróbb titkok is feltárulnak!

Szabad egy táncra – avagy a méhek titkos élete (alsósoknak)
Az óra apropóját a Természettudományi Pavilon legfelső szintjén található méhkaptár adta. Aki türelmesen figyeli a méheket saját szemével is láthatja, hogyan táncolnak, kommunikálnak e szorgos kis rovarok. A foglalkozás elején elhelyezzük a méheket a rovarvilágban, megismerjük a testfelépítésüket, életmódjukat, különleges államalkotásukat. Megtudhatjuk mi a szerepe a királynőnek, dolgozóknak, a heréknek és hogy hogyan készül a méz.

Tópart Apartman (alsósoknak)
Minden tavasszal megnyitja kapuit a Tópart Apartman. Kiadó szobái: a lebegő hínáros, a rögzült hínáros, a nádas-gyékényes és a fűzfa lakosztály. Az étlap változatos, a vegetáriánus menütől kezdve a húsevők kedvencéig minden megtalálható. A „wellnes-részlegen” rendel Dr. Hirudo. Nézzük meg kik foglalnak szobát évről évre az apartmanban és mit írtak a vendégkönyvbe!


Nyitva

Kedd-vasárnap:
9:00 - 17:00
Pénztárzárás: 16:45

Hétfő szünnap!
Opening Hours

Tuesday-Sunday:
9 am - 5 pm
Ticket office hours:
9 am - 4:45 pm

Closed on Monday
Belépőjegyek
Kastély
Teljes árú jegy: 1100 Ft
Diák jegy
(6-26 év között)*: 550 Ft
Nyugdíjas jegy
(62-70 évig)*: 550 Ft

Természettudományi Pavilon
Teljes árú jegy: 1100 Ft
Diák jegy
(6-26 év között)*: 550 Ft
Nyugdíjas jegy
(62-70 évig)*: 550 Ft
Tárlatvezetés csoportoknak (max. 40 fő, előzetes
bejelentkezés alapján):
1-20 főig: 4000 Ft
20 fő fölött: 200 Ft/fő,
időtartam kb. 60 perc

Komplex (Kastély + Pavilon)
Teljes árú jegy: 1500 Ft
Diák jegy
(6-26 év között)*: 750 Ft
Nyugdíjas jegy
(62-70 évig)*: 750 Ft

Kertbelépő
Teljes árú jegy: 400 Ft
Diák jegy
(6-26 év között)*: 200 Ft
(A kiállítások megtekintésére váltott jegyek tartalmazzák a kertbelépők árát is.)

*a kedvezmény magyar és EGT állampolgárokra vonat- kozik, a kedvezményre jo- gosító érvényes igazolvány felmutatásával
Admission Fees
Castle
Full-price ticket: 1100 HUF
Reduced-price ticket
aged 6-26*: 550 HUF
aged 62-70*: 550 HUF

Natural History Exhibition
Full-price ticket: 1100 HUF
Reduced-price ticket
aged 6-26*: 550 HUF
aged 62-70*: 550 HUF 

Complex ticket (Castle +
Natural History Exhibition
)
Full-price ticket: 1500 HUF
Reduced-price ticket
aged 6-26*: 750 HUF
aged 62-70*: 750 HUF 

Garden tickets
Full-price ticket: 400 HUF
Reduced-price ticket
aged 6-18*: 200 HUF 
(Museum tickets contain garden tickets)

*only for the citizens of European Economic Area
Szolgáltatások
Services
pelenkázóitalautomatakonferenciaterem
ajándékboltliftmozgáskorlátozott parkoló
ruhatármozgáskorlátozott WC
Megközelítés